1. nedelja za očete in sinove: Ravsanje

Nedelja za očete in sinove je nov projekt Orehovega gaja, s katerim sodobnim očetom ponujamo priložnost, da z otroci doživijo nekaj posebnega, se skupaj kaj koristnega naučijo in se predvsem tesneje povežejo. Predvidoma se bomo dobivali enkrat na mesec. Čeprav bodo vsebine pretežno “fantovske”, so seveda dobrodošle tudi hčerke.

Prva nedelja (31.3 od 10:00 do 12:30) bo namenjena (da prav ste prebrali) ravsanju.

Igrivemu bojevanju med očetom in sinom sodobni strokovnjaki zadnje čase posvečajo veliko pozornosti. Znameniti družinski terapevt Jesper Juul je o tem povedal: “Le oče je tisti, ki lahko sina nauči upravljati agresivnost. Mame ne vedo veliko o sinovih. Želijo si, da bi se vedli kot punce…..Njihovim očetom sem svetoval, naj se z njimi ruvajo dvajset minut na dan. To je pravo zdravilo. Tako se fantje med igro naučijo, kako moško telesno energijo preobrazijo tako, da ne poškodujejo drugih. Pomembno je tudi, da se oče otroku popolnoma odpre, mu omogoči dostop do sebe.” (več o tem v članku iz časopisa Delo).

Lokacija: Orehov gajhttps://www.delo.si/druzba/panorama/jesper-juul-ocetje-se-morajo-izumiti-na-novo.html

Trajanje: 2 ure
Fizični napor: 3 od 5
Mentalni napor: 3 od 5
Število udeležencev: 10 otrok in 10 očetov
Primerna starost: od prvega razreda osnovne šole naprej (6-7 let +).

Voditelj delavnice je Robert Lisac, ki se ukvarja z borilnimi veščinami (judo, kung fu in mešane borilne veščine, samoobramba) že 36 let od tega že 25 let v vlogi trenerja. Robert je prepričan, da borilne veščine lahko dajo človeku zelo veliko, poleg obvladovanja borilnih tehnik ga naučijo tudi s spoštovanjem ravnati pred, med in po vadbi s starejšimi, vrstniki in tudi mlajšimi od sebe. Na vsakem treningu se tako krepijo tudi socialne veščine in vezi, kar predstavlja v dobi frcanja po ekranih pomemben vidik, da se ohranijo tiste prave medčloveške in ne virtualne vezi, ki so tako pomembne za srečo in dobro počutje vsakega človeka.

CENA

40€ na par oče + sin (vključuje ddv). Dodaten otrok 15€. Cena vključuje ddv. Program izvedemo v primeru najmanj šestih očetov.

OPREMA

Športna oblačila. Lahko se malo umažejo.

PRIJAVA

Obrazec za prijavo najdete tukaj. Prijave do zapolnitve prostih mest in najkasneje do srede pred dogodkom.

VEČ O PROGRAMU:

Bojevniška znanja so se v preteklost pogosto prenašala iz roda v rod, od očete na sina. Na ta način se ni prenašalo samo znanje o lokostrelstvu, golorokem bojevanju, mečevanju, uporabi prače, kopja in cel kup drugih orožij, temveč tudi ostale pomembne veščine o življenju, ki so fantku na poti do moškega omogočile, da kasneje lahko uspešno odigra vlogo očeta, moža, prijatelja in seveda bojevnika. Pri tem se je vez med očetom in sinom na poseben način poglabljala in bogatila na obeh straneh.

Ta pristop je v škodo bodočih moških v zahodnem svetu skorajda izumrl, ker fantje odraščajo ob odsotnih očetih, ki se borijo za finančno preživetje družine. V tem programu imate možnost, da ta deficit lahko začnete odstranjevati s pomočjo bojevniških vaj.

Prednosti programa:

S skupno vadbo, kjer vadijo očetje in njihovi sinovi skupaj, se ponovno vzpostavi pradavna vez med očetom in sinom, ki je bila prisotna že od vekomaj in ki se je zaradi modernih delovnih ritmov porazgubila.
Otrok se bo na igriv način naučil osnov samoobrambe in samozaščite, oče pa bo osvojil “know how” kako ta znanja prenesti še na ostale družinske člane in kasnejše rodove preko iger in zabavnih iger, ki jih otroci obožujejo. Učenje preko igre je namreč del naše narave in nasploh sredstvo za prenašanja ključnih znanj iz starejših rodov na mlajše.
Preko treningov se lahko naučijo otroci kot tudi očetje pravilno reagirati v najbolj pogostih situacijah, ki lahko doletijo tako očete kot tudi otroke.

Program:

  • Učenje zakamuflirane borbene stoje
  • Osnovni udarci
  • Učenje gibanja s pomočjo različnih rekvizitov
  • Pravilno vstajanje s tal in bežanje
  • Povezovanje osnovne borbene stoje z gibanjem in osnovnimi udarci
  • Ruvanje (kontrolirana in igriva rokoborba)
  • Preigravanje različnih samoobrambnih situacij

Več informacij: 

031 834 513